Όλοι βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε την πανδημία Covid-19, που ήρθε κι άλλαξε στο 100% τον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε, διασκεδάζουμε κι επικοινωνούμε.

Μέχρι και τον Μάρτιο του 2020 περίπου, τα πάντα έτρεχαν στον αυτόματο πιλότο, δουλεύαμε συνεχώς, βγαίναμε και διασκεδάζαμε ασταμάτητα, στριμωχνόμασταν σε εμπορικά κέντρα, χορεύαμε αγκαλιασμένοι σε συναυλίες και πάρτυ, χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα στο τι επρόκειτο να ακολουθήσει και στο πως θα άλλαζαν άρδην οι ζωές μας.

Με την ανακοίνωση της πανδημίας, των μέτρων πρόληψης και προστασίας, της καραντίνας και των ολοένα πιο έντονων απαγορεύσεων, συνειδητοποίησαμε πόσο σημαντική είναι η υγεία και πόσο εύθραυστη η ελευθερία. Στην αρχή, όλοι τηρούσαμε ευλαβικά τα μέτρα και συντονιστήκαμε σε ένα νέο καθεστώς, σε όλους τους τομείς. Η δουλειά εξελίχθηκε στην καλύτερη περίπτωση σε τηλεργασία, η διασκέδαση περιορίστηκε σε οικιακό πλαίσιο κυρίως, η επικοινωνία βασίστηκε σε ψηφιακά μέσα και τα ταξίδια μπήκαν στη σφαίρα της φαντασίας. Αν όλα αυτά συνέβαιναν για σύντομο χρονικό διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, ένα σύντομο φρένο μόνο, σε μια φρενήρη ζωή και μετά επιστροφή στην κανονικότητα, με τον κορονοϊό να είναι μια μακρινή, πρωτότυπη ανάμνηση. Ένα χρόνο μετά, είμαστε ακόμη εδώ όμως, με πιο αυστηρά μέτρα, με λιγότερη υπομονή, με εξαντλημένες αντοχές και κουβαλώντας ένα βαρύτερο ψυχολογικό φορτίο. Έχουμε μήνες να βγούμε να διασκεδάσουμε, να ταξιδέψουμε, να μυρίσουμε τον αέρα και τη θάλασσα και το πιο σημαντικό, να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας. 1 χρόνος καταπίεσης και κατάθλιψης. Κατάρα θα έλεγε κάποιος. Είναι πράγματι;

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και όντως, κάποιοι αντιμετωπίζουν την πανδημία σαν κατάρα. Είναι πολύ εύκολο να νιώσουμε θύματα της κατάστασης, εφόσον δεν μπορούμε να επέμβουμε και να αλλάξουμε αυτό που γίνεται, καθώς είναι εκτός της σφαίρας του ελέγχου μας. Τι θα γινόταν όμως, αν αποφασίζαμε να εστιάσουμε σε αυτά που μπορούμε να επηρεάσουμε, αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε; Τις σκέψεις μας για παράδειγμα, τη διάθεσή μας, τα όνειρά μας, τους στόχους μας. Η πανδημία, εκτός των κακών και των περιορισμών που έφερε μαζί της, τράβηξε χειρόφρενο σε όλους μας και μας έδωσε μια ευκαιρία – την ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Όταν όλα έξω αλλάζουν, γκρεμίζονται ή μετασχηματίζονται, ας κοιτάξουμε μέσα μας. Είναι η ευκαιρία μας να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή, το μυαλό μας, το σώμα μας, τι έχουν να μας πουν; Είναι όλα καλά ή κάποια σημεία χρειάζονται την προσοχή και την φροντίδα μας;

Αν όλα πάνε καλά, αν νιώθουμε περίφημα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την παύση της έντονης καθημερινότητας και να εστιάσουμε στο πως θα πραγματοποιήσουμε τους στόχους και τα όνειρά μας. Ας φτιάξουμε ένα πλάνο, ένα προσχέδιο του που είμαστε και που θέλουμε να φτάσουμε. Ας κλείσουμε τα μάτια και ας μας σκεφτούμε να έχουμε ήδη φτάσει εκεί. Αν από αυτό το σημείο, κοιτάξουμε πίσω, πως φτάσαμε ως εδώ, τι ενέργειες κάναμε, τι αποφάσεις πήραμε στο ενδιάμεσο, τότε όλα αυτά συνθέτουν την προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε τελικά στον στόχο μας.

Αν κάτι όμως δεν πάει καλά, αν δε νιώθουμε χαρούμενοι ή ευτυχισμένοι, ας εκμεταλλευτούμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία, να ανακαλύψουμε τι φταίει! Ίσως να μην έχουμε άλλη ευκαιρία. Γιατί όταν τελειώσει όλο αυτό, θα επιστρέψουμε στην έντονη ρουτίνα μας, στις διαρκείς υποχρεώσεις και καθημερινές δραστηριότητές μας και η προσοχή μας θα είναι πάλι στραμένη προς τα έξω, προς τους γύρω μας κι όχι στον εαυτό μας. Ας ασχοληθούμε σήμερα με το εγώ μας και τις ανάγκες μας. Πώς θα το κάνουμε αυτό?

  1. Αρχικά, ας μας δώσουμε τον χρόνο μες στη μέρα να ασχοληθούμε με εμάς. Βρείτε ποια στιγμή της ημέρας σάς εξυπηρετεί καλύτερα, ώστε να μείνετε για κάποια λεπτά μόνοι, ήρεμοι, χωρίς διακοπές και περισπασμούς, σ’ ένα οικείο κι ασφαλές περιβάλλον.
  2. Χαλαρώστε, βάζοντας κάποια μουσική που σας ηρεμεί, ανάψτε αρωματικά κεράκια ή sticks και καθήστε άνετα. Αν είστε εξοικειωμένοι, μπορείτε και να διαλογιστείτε, ώστε η μετάβαση να είναι πιο εύκολη κι αποτελεσματική.
  3. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει στη ζωή σας, από τι παίρνετε δύναμη και χαρά. Μετά σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας βαραίνει, που σας μπλοκάρει, που σας δεσμεύει την ενέργεια και σας ταλαιπωρεί. Αν δεν ήσασταν αυτός που είστε, ποιος θα ήσασταν; Τι θα κάνατε; Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σας; Μπείτε στη θέση του παρατηρητή. Παρατηρήστε τι σας δυσκολεύει, τι σας εξαντλεί; Είναι κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο; Είναι κάποια αποτυχία; Έχετε καταπιέσει κάποιο θέλω ή πιστεύω σας; Προσπαθήστε να σκεφτείτε και να κατανοήσετε τι νιώθετε, τι έχετε μάθει από αυτό. Θα σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε την ιστορία σας, τις αξίες σας, ή αυτά που λέτε στον εαυτό σας. Αναγνωρίστε τι έχετε κάνει εσείς για αυτό, ποιες είναι οι νίκες σας. Θα σας βοηθήσει να νιώσετε ευγνωμοσύνη. Να είστε αληθινοί με τον εαυτό σας.
  4. Αφού παρατηρήσετε τα παραπάνω, εστιάστε σε λύσεις, πειραματιστείτε, δείτε τι επιλογές υπάρχουν και συλλέξτε τα εφόδια που χρειάζονται, ώστε να πραγματοποιήσετε το στόχο σας. Θυμηθείτε ότι ο στόχος σας πρέπει να είναι απλός, ξεκάθαρος και να εξαρτάται από εσάς, να μην είναι εκτός του ελέγχου σας. Προσπαθήστε να μην είστε αυστηροί με τον εαυτό σας, να μην τον κρίνετε και να μην τον συγκρίνετε με κανέναν άλλον. Είστε μοναδικοί, όπως και οι στόχοι και τα όνειρά σας.
  5. Επικοινωνήστε με ανθρώπους που μπορούν να σας εμπνεύσουν και να σας υποστηρίξουν σε αυτή την προσπάθειά σας.
  6. Μην επαναπαύεστε. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Η δουλειά κι η επικοινωνία με τον εαυτό μας δεν γίνεται εφάπαξ. Χρειάζεται καθημερινή φροντίδα κι ενασχόληση.
  7. Μείνετε ανοικτοί!

Η πανδημία μας έδωσε αυτόν τον χρόνο, το πλαίσιο για να επικοινωνήσουμε με το μέσα μας. Εκμεταλλεύσου το. Ίσως τελικά να μην είναι και τόσο κακή. Ό,τι γεννά ευκαιρίες και δυνατότητες, δεν είναι αμιγώς κακό.

Εξάλλου μας έμαθε κι άλλα πράγματα.

Να σεβομάστε την υγεία μας και τα όριά μας.

Να βάλουμε πιο ενεργά την άσκηση στη ζωή μας. Πόσα (6) έχουμε ξοδέψει και έχουμε νιώσει καλύτερα, όταν επιστρέφουμε σπίτι; Γίναμε Ευρωπαίοι!!!

Αναπτύξαμε νέα ταλέντα και δεξιότητες, από μαγειρική και ζαχαροπλαστική, μέχρι καλλιέργεια καλλιτεχνικών φλεβών στο Tiktok. 🙂

Κατανοήσαμε την έννοια και σημασία της επικοινωνίας, της συντροφικότητας και κοινωνικοποίησης.

Αν εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες που γέννησε η πανδημία, ίσως τελικά και να είναι Ευλογία!