Warning: Attempt to read property "post_mime_type" on null in /home/u739561295/domains/coretreat.gr/public_html/wp-content/themes/uncode/partials/elements.php on line 2316

Τα σώματά μας είναι απίθανα, καθώς είναι ικανά να προσαρμόζονται στους εξωτερικούς παράγοντες, να ρυθμίζουν αδιάκοπα τις σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας, από την θερμοκρασία μέχρι τον καρδιακό παλμό μας, και να προσπαθούν ασταμάτητα να καθαρίσουν, να βελτιώσουν και να αναζωογονήσουν τα επιμέρους συστήματά μας. Το σώμα μας καθημερινά, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μας αποτοξινώνει και μας ανανεώνει και αυτό είναι κάτι που συχνά το θεωρούμε δεδομένο.

Κάποιες φορές είναι πιθανό, το σώμα μας να έχει ‘γεμίσει’ με τοξίνες και τα υπεύθυνα αποτοξινωτικά μας όργανα (συκώτι, νεφρά, πνεύμονες, έντερο και δέρμα) να βρίσκονται σε ανισορροπία. Όταν αυτό συμβαίνει, συνήθως βιώνουμε τα συμπτώματα αυτής της ανισορροπίας, που οφείλεται στην προσπάθεια του σώματός μας να ‘διορθωθεί’.

Εξαιτίας της αυξανόμενης έκθεσής μας στις τοξίνες και στις καθημερινές συνήθειες, είναι σημαντικό, περισσότερο από ποτέ, να δίνουμε προσοχή στο τι μας λέει το σώμα μας μέσω των συμπτωμάτων του. Όταν προσέχουμε, παίρνουμε την ευθύνη της βελτίωσής μας και λαμβάνουμε μέτρα και αποφάσεις για αλλαγές που προωθούν την υγεία κι ευεξία μας!

Ποια είναι τα 5 κύρια σημάδια που σου δείχνουν ότι χρειάζεσαι αποτοξίνωση:

  • Κούραση – Μία σαφής ένδειξη ότι το σώμα σου δουλεύει υπερωρίες για να αποτοξινωθεί είναι η μόνιμη κούραση. Το να είμαστε κουρασμένοι ή νυσταγμένοι μία στο τόσο, ή μετά από μια έντονη εβδομάδα, είναι εντάξει προφανώς, αλλά να νιώθουμε εξαντλημένοι και υποτονικοί ακόμα κι όταν έχουμε κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ ή να νυστάζουμε όλη μέρα ή ακόμα και να έχουμε ακανόνιστες φάσεις ύπνου, τότε έχουμε σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.
  • Ακανόνιστη λειτουργία του εντέρου – Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση με το να εντοπίζει τις τοξίνες και να τις ‘πακετάρει’ με τέτοιο τρόπο, ώστε να περάσουν από το πεπτικό μας σύστημα και να απομακρυνθούν από το σώμα. Η δυσκοιλιότητα είναι επικινδύνη, καθώς κρατά τις τοξίνες στο σώμα για περισσότερο διάστημα από όσο θα έπρεπε, κι έτσι μπορεί αυτές να επαναποροφηθούν από το κυκλοφορικό σύστημα, αντί να εξέλθουν μέσω του εντέρου.
  • Δύσκολη απώλεια κιλών – Αν παίρνετε βάρος στον κορμό, παρ’ όλη την συχνή άσκηση και την διατροφή σας, τότε υπάρχει ένδειξη ότι αυτά που εισέρχονται στο σώμα σας, ξεπερνούν αυτά που ο οργανισμός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει και να αποβάλλει φυσικά. Τα λιπώδη κύτταρα συχνά στηρίζονται στις τοξίνες. Το σώμα μας το γνωρίζει αυτό και μπορεί να το θεωρήσει επίφοβο να διασπάσει τον λιπώδη ιστό και να απελευθερώσει τις τοξίνες από μέσα, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύκολη την προσπάθεια απώλειας κιλών.
  • Δερματικά θέματα  – Όταν το συκώτι είναι υπερφορτωμένο και το σώμα δεν μειώνει τις τοξίνες μέσω των φυσικών οδών, τότε θα ψάξει για εναλλακτικούς τρόπους για να απελευθερώσει αυτές τις βλαβερές ουσίες. Ένας τέτοιος τρόπος είναι διαμέσου του δέρματος. Το δέρμα, ως το μεγαλύτερο όργανό μας, μπορεί να εξαλείψει τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα, αλλά και μέσω λιγότερο ευνοικών τρόπων όπως πχ με εμφάνιση εξανθημάτων, ακμής, εκζέματος κτλ. Αυτές οι δερματικές παθήσεις, όπως και η κακή οσμή του σώματος, αποτελούν ενδείξεις ότι το δέρμα μας κουβαλάει το αποτοξινωτικό φορτίο για το υπόλοιπo σώμα.
  • Προβλήματα στη χοληδόχο κύστη – Πολλές φορές τα θέματα στη χολή παραβλέπονται σαν ασήμαντα, αλλά αποτελούν μια ακόμα ένδειξη ότι το σύστημα βρίσκεται εκτός ισορροπίας. Αυτό το μικρό, αλλά ισχυρό όργανο είναι το ‘δεξί χέρι΄ του συκωτιού. Η δυσπεψία, ο πόνος στη δεξιά πλευρά των πλευρών μας ή και πέτρες στη χολή είναι όλα ενδείξεις ότι το σώμα μας χρειάζεται επιδιόρθωση.

Ευτυχώς, μπορούμε να αναβαθμίσουμε το φυσικό αποτοξινωτικό σύστημα του σώματος μας μέσω των παρακάτω αποδεδειγμένων τρόπων:

  1. Περιορισμός αλκοόλ: η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του συκωτιού να διεκπεραιώσει τις φυσικές του λειτουργίες, όπως το φιλτράρισμα των τοξινών και των ‘αποβλήτων’ από το σώμα.
  2. Ύπνος: Το να κοιμόμαστε επαρκώς βοηθάει τον εγκέφαλό μας να οργανωθεί, να γεμίσει μπαταρίες και να αποβάλλει τις τοξίνες που συσσωρεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  3. Κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού: Επιπροσθέτως των πολλών οφελών και ρόλων του στο σώμα μας, το νερό βοηθάει την αποτοξινωτική δράση με το να καθαρίζει τα ‘απόβλητα’ από το αίμα.
  4. Μείωση κατανάλωσης ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών: Η μεγάλη κατανάλωση γρήγορου και πρόχειρου φαγητού είναι συνδεδεμένη με χρόνιες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Αυτές οι παθήσεις επηρεάζουν αρνητικά τα αποτοξινωτικά οργάνα, όπως το συκώτι και τα νεφρά.
  5. Κατανάλωση τροφών υψηλών σε αντιοξειδωτικά: Το να υιοθετήσουμε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θα βοηθήσει το σώμα στην εκκαθάριση των ελευθέρων ριζών, στην βελτίωση του μεταβολισμού και στη μείωση του ρίσκου για παθήσεις που επηρεάζουν το αποτοξινωτικό μας σύστημα. Παραδείγματα αντιοξειδωτικών ουσιών είναι: Βιταμίνες Α, C, E, σελήνιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη, και ζεαξανθίνη, που βρίσκονται στα φρέσκα φρούτα, σε όλα τα είδη μούρων, στους καρπούς, στο κακάο, στα λαχανικά, στα καρυκεύματα και σε ροφήματα όπως ο καφές και το πράσινο τσάι.
  6. Κατανάλωση τροφών υψηλών σε προβιοτικά: Το να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά, μας βοηθάει να κρατάμε το πεπτικό μας σύστημα υγιές, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας στο αποτοξινωτικό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Καλή πηγή προβιοτικών είναι οι ντομάτες, οι αγγινάρες, οι μπανάνες, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και η βρώμη.
  7. Μείωση της κατανάλωσης αλατιού: Η υπερκατανάλωση αλατιού αυξάνει την κατακράτηση υγρών. Αν περιοριστεί η κατακράτηση, θα περιοριστεί και η περίσσεια τοξινών κι αυτό γίνεται με μεγαλύτερη κατανάλωση νερού και τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως οι πατάτες, τα κολοκύθια οι μπανάνες, το σπανάκι και τα κόκκινα φασόλια.
  8. Αύξηση φυσικής δραστηριότητας: Η συχνή άσκηση μειώνει τη πιθανότητα δημιουργίας φλεγμονών κι επιτρέπει στο αποτοξινωτικό μας σύστημα να δουλεύει σωστά. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της άσκησης, εκκρίνεται ιδρώτας, που αντίστοιχα απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα. Συνιστάται φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, τουλάχιστον 5 ώρες την εβδομάδα, και δραστηριότητα έντονης άσκησης όπως το τρέξιμο, τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα.
  9. Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε θείο. Οι τροφές που περιέχουν θείο, όπως το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το σκόρδο και τα αυγά ενισχύουν την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων από το σώμα, όπως το κάδμιο.
  10. Δοκίμασε χλωρέλλα. Η χλωρέλλα (chlorella) είναι μικροσκοπικό πράσινο φύκι του γλυκού νερού. Θεωρείται υπερτροφή (superfood) λόγω των θρεπτικών της συστατικών και πρακτικά μας προστατεύει από τις τοξίνες και τις ελεύθερες ρίζες.
  11. Αρωμάτισε τα γεύματά σου με κόλιανδρο. Ο κόλιανδρος ενισχύει την απέκκριση ορισμένων τοξινών, όπως βαρέα μέταλλα σαν το μόλυβδο και χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων φθαλικών και εντομοκτόνων.
  12. Υποστήριξε τη δράση της γλουταθειόνης. Τρώγοντας τροφές πλούσιες σε θείο, βοηθάμε τη δράση της γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού, που παράγει το ίδιο το σώμα, στη φυσική μας αποτοξίνωση.
  13. Άλλαξε τα καθαριστικά σου σε φυσικά.  Η επιλογή φυσικών καθαριστικών προιόντων, όπως το ξίδι και τη μαγειρική σόδα, έναντι χημικών προιόντων του εμπορίου, μειώνει την έκθεσή μας σε βλαβερά και τοξικά χημικά.
  14. Επίλεξε φυσικά προιόντα φροντίδας κι ομορφιάς.  Η χρήση φυσικών αποσμητικών, προιόντνω μακιγιάζ, ενυδατικών κρεμών, σαμπουάν κι άλλων προιόντων προσωπικής υγιεινής, επίσης βοηθάει τη μείωση της έκθεσής μας σε χημικά.

Συνοψίζοντας, είναι στο χέρι μας να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε τη φυσική αποτοξινωτική δραστηριότητα του οργανισμού μας και να βελτιώσουμε την υγεία μας συνολικά, με το να παραμένουμε καλά ενυδατωμένοι, να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι, να είμαστε δραστήριοι, και να ακολουθούμε προσεκτική διατροφή βασισμένη σε θρεπτικά συστατικά.

Σχετικά Άρθρα

Privacy Preference Center