Παραδοσιακά με τον όρο Γιόγκα αναφερόμαστε στην επιστήμη του Εαυτού μας. Μέσα από ποικίλες πρακτικές όπως οι σωματικές στάσεις, ο διαλογισμός, οι τεχνικές αναπνοής, ο Γιόγκα μας οδηγεί στην αυτεπίγνωση.

Για πολλούς, ιδιαίτερα στον μοντέρνο Δυτικό πολιτισμό, ο Γιόγκα θεωρείται ως ένα είδος αθλητικής δραστηριότητας, γνωστό για τις προκλητικές του σωματικές στάσεις. Η φυσική κατάσταση όμως δεν αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο αυτής της φιλοσοφίας και η σωματική πρακτική είναι μόνο ένα από τα πολλά θεραπευτικά εργαλεία του Γιόγκα.

Ουσιαστικά, όλα τα εργαλεία του Γιόγκα, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων, των αναπνευστικών τεχνικών, του διαλογισμού, του οραματισμού, των διατροφικών συνηθειών, των αλλαγών στον τρόπο ζωής καθώς και η χρήση του ήχου ως θεραπευτικό μέσο υιοθετούνται με στόχο την αυτοπραγμάτωση.

Υπό αυτό το φιλοσοφικό πρίσμα, ο Γιόγκα είναι το μονοπάτι που οδηγεί στην επίγνωση του εσωτερικού μας εαυτού και στην φώτιση.

Στις μέρες μας, αυτή η αρχαία πρακτική έχει γίνει πραγματικά δημοφιλής μεταξύ των πολυάσχολων κοινωνιών μας μιας και λειτουργεί ως μέσο απόδρασης από το χάος της καθημερινής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Υπάρχουν πολλά είδη Γιόγκα με την Hatha Yoga (συνδυασμό διαφόρων ειδών) να είναι η πιο δημοφιλής. Πρόκειται για μια μορφή Γιόγκα που επιφέρει εσωτερική ηρεμία μέσω κυρίως της σωματικής άσκησης και όχι του διαλογισμού.

Στόχος αυτής της πρακτικής είναι η πρόκληση του σώματός μας με σεβασμό πάντα στα όριά μας. Συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή ενώ ο νους αποδέχεται τόσο τα σωματικά όσο και τα πνευματικά όρια του εαυτού μας. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας ακριβώς όπως είναι στο εδώ και στο τώρα. Η ουσία δεν βρίσκεται στον καθρέφτη μας. Η ουσία βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός δυνατού νου και σώματος μέσω της δύναμης της αναπνοής μας.

Αυτεπίγνωση, αυτοσεβασμός και αποδοχή είναι μερικά από τα οφέλη αυτής της φιλοσοφίας. Μέσω της πρακτικής μας καλλιεργούμε αναπόφευκτα επιπρόσθετες ωφέλιμες και υγιείς ποιότητες όπως η ενσυνείδητη διατροφή, η αποδοχή του σώματός μας όπως ακριβώς είναι, χωρίς καμία κριτική καθώς και το αίσθημα του να είσαι μέλος μιας κοινότητας.

Η πρακτική του Γιόγκα για εμάς είναι το έδαφος που καλλιεργείται η καλοσύνη και η γενναιοδωρία.